7 Eylül 2008 Pazar

CAY VE SIMIT


Tarif 2006 senesindeki simartan tatlar dergisinden...
3 cay kasigi toz maya,
1 su bardagi ilik su,
5 su bardagiun,
2 cay kasigi tuz,
1 tutar toz seker,
üzeri icin;
1/2 kahve fincani pekmez,
1 kahve fincani su,
1paket susam,
Toz maya ilik suda karistirilir. Un bir kaba elenir. Tuz ve seker eklenir. Ortasi havuz gibi acilir, mayali su eklenir. (su bana az geliyor, o yuzden hamur yumusayana kadar biraz daha ilik su ekliyorum, galiba hemen yarin 1/2 bardak sudan birazdaha fazla) Yumusak kivamli bir hamur elde ediliyor. Üzeri nemli bir bezle ortulup iki kati kabarincaya kadar bekleniyor.
Bir kaba pekmezlesu karistilir, bir kaba susam dokulur. Hamurdan elma buyuklugunde parcalarkoparilir, uzunlamasına yogrulur, once pekmezli suya, sonra susama bulanir, iki uctan ters yone cevrilip simir sekli verilir.
Onceden isitilmis 220 derece firinda yaklasik 20-25 dakika pisirilir...

HAVUCLU ELMALI CEVIZLI KEK


Kekin tarifi anneme ait, yillardir benim de severek yaptigim bir kek. Tarifi soyle;
2 bardak seker,
1 bardak rende havuc,
1 bardak rende elma,
1 bardak ince kirilmis ceviz,
1 tatlı kasigi tarcin,
1 paket kabartma tozu,
1 kahve fincani sivi yag (ben misirozu kullaniyorum)
2 bardak tam bugday unu,
4 yumurta,
Yumurtalarla seker cirpilir, un ve kabartma tozu ayri bir kapta karistirilir, geriye kalan tum malzeme, ayri kapta cirptiginiz seker ve yumurta karisimi da una eklenir. Kek kalibi yaglanir, karisim dokulur. 170 derece firinda 35-40 dakika arasi pisirilir. Gerci her firinda degisiyor en iyisi kurdan batirip temizcikip cikmadigini kontrol etmek...